Pokusy s vejcem

Velmi podrobně vyzkoušíme vlastnosti obyčejného slepičího vejce.

Mgr. Jana Hoderová, Ph.D.
27.9.2013, 14:00  —  27.9.2013, 16:00
ZŠ Salmova 1940/17, 678 01 Blansko

Víte, že když ponoříte vejce na 24 hodin do octa, tak úplně zmizí skořápka? Na povrchu zůstane jen blána a vejce bude krásně pružné. Když toto pružné vejce bez skořápky ponoříte do vody, tak už po hodině bude vidět, že se zvětšilo. Vysvětlení je jednoduché, blána se chová jako membrána a díky osmóze prostupuje voda dovnitř, protože uvnitř vejce je roztok s vyšší koncentrací. A znáte trik, jak postavit vejce na špičku? Jak rozeznat syrové vejce od vařeného, když jsou obě v celku a na pohled jsou úplně stejná? Jak přimět vejce, aby se ve vodě vznášelo, ale aby přitom neplavalo na hladině? A jak dostat vařené vejce do sklenice pomocí podtlaku?

Související odkazy

Pokusy s vejcem (KND Blansko)
27.9.2013 Jana Hoderová
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013
Pokusy s vejcem KND 27. 9. 2013

Zpět