TALENTÍK se zapojil do Poháru vědy
V rámci lednového kola soutěže Pohár vědy jsme zkoumali kyselost a zásaditost různých tekutin pomocí vlastního indikátoru. Připravili jsme si fialovou pomazánku, byli na ekurzi a zbývali se vlastnostmi papíru.
Vyrobili jsme si vlastní indikátor z výluhu z červeného zelí a otestovali jím pH citrónové šťávy, Coca-coly, minerálních vody Bílinská kyselka i naši „Lounskou vodu” nebo-li minerální vodu z lounského pramene Luna. Zelí, které nám zbylo, jsme zužitkovali ve školní kuchyňce a připravili si lahodnou a zdravou tvarohovou a krásně fialovou pomazánku. Děti si zbytky výluhu brali v lahvích domů a rodičům pak předváděli vlastní pokusy.
V rámci dalšího úkolu jsme pak zkoumali papír a jeho vlastnosti. Kolik váží a měří? Kolikrát se dá ohnout? A jaké jsou rozdíly mezi bílým a barevným papírem?
TALENTÍK zkoumá kyselost 25.1.2025 Jana Elbelová |
|||
---|---|---|---|